נתונים כלליים על מדינת הוותיקן:
הוותיקן היא המדינה העצמאית והקטנה ביותר בעולם מבחינת השטח, קרית הותיקן נמצאת בתוך שטחה של בירת רומא, איטליה, ומכונה גם ה״כס הקדוש״. המדינה נחשבת למרכז הנצרות הקתולית באופן אוניברסלי וזאת משום אוצרות התרבות והאומנות שהביאו להכרזתה כאתר מורשת עולמית של אונסק״ו והיא המדינה היחידה בעולם שזוכה למעמד הזה.
 
שטחה: 0.44 קמ״ר
גובה מקסימלי: 75 מטר
גובה מינימלי: 19 מטר
אורך גבול המדינה: 3.4 ק"מ
דמוגרפיה: כ- 900 תושבים
אוכלוסיה: אנשי דת ,רובם קתולים
מיעוטים: אין
קדומת מדינה:379+
הבדל שעות: 1-
דתות:
נוצרים קתולים.
 
שפה:
הלטינית שהחלה להיכתב באלפבית הלטיני שנשאל מהשפה האטרוסקית. האטרוסקים קיבלו את האלפבית, ככל הנראה, מדוברי יװנית שישבו באיטליה. הגרסה הלטינית לאלפבית שונה במקצת מן היװנית, והיא הגרסה המשמשת היום לכתיבת רוב שפות העולם (שינוײם קלים הוכנסו במהלך ימי הבינים).
הלטינית הייתה שפתה הרשמית של האמפריה הרומית.
 
דגל מדינת הוותיקן:
 
דגל קריית הוותיקן מורכב משני פסים אנכיים בצבע צהוב ולבן, במרכז המפתחות של פטרוס הקדוש מוצלבים והמצנפת האפיפיורית במרכז הפס הלבן. יחס ממדיו חריג, והוא עומד על 1:1 ומהווה (יחד עם דגל שווייץ) את אחד משני הדגלים הלאומיים היחידים ביחס ממדים שכזה.
מצנפת האפיפיור – כפי שהייתה תחת מינויו של פיוס האחד עשר.
מפתחות פטרוס הקדוש – זוג מפתחות המסמלים את המפתחות לשערי גן העדן ‏‏שניתנו בידי ישו לפטרוס‏.
חוט אדום המקשר בין המפתחות.
משטר:
האפיפיור הנוכחי (266 במספר) – פרנציסקוס, חורחה מריו ברגוגליו.
מדינת הוותיקן היא מונרכיה דתית נבחרת.
הסמכות הבכירה היא האפיפיור ונוצרים קתולים רואים בו את ממשיך דרכו של פטרוס שכהונתו נמשכת לכל ימי חייו והוא נבחר על ידי מועצת הקרדינלים מכל רחבי העולם. הקרדינלים הבוחרים הינם עד גיל 80 ובלבד שמספרם אינו עולה על 120 והבחירה נעשית תוך 20 יום מפטירת או התפטרות האפיפיור הקודם.
הבחירה נעשית בסדרה של הצבעות חשאיות ואישיות, הקרדינלים רושמים את השם בו בחרו על פתק
ונשבעים בבחירה ראויה. התוצאות נרשמות בפיקוחם של שלושה קרדינלים בכירים, ועל מנת להכריז על האפיפיור הנבחר נדרש רוב של שני שלישים לפחות.
״ קונקלווה ״מונח שמשמעותו ישיבה בדלתיים סגורות עד לתוצאה הסופית.
בחירת האפיפיור נעשית על ידי מועצה זו בקפלה הסיסטינית, שם מציבים את התנורים המבשרים למאמינים הקתולים את תוצאות הבחירות ״עד צאתו של העשן הלבן״.
תחבורה:
כלי רכב: למדינת הוותיקן לוחית רישוי יחודית לה, לבנה עם כיתוב שחור, המתחיל באותיות SCV כשלאחריהן מתווסף מספר הרכב.
תחבורת הרכבות בקריית הוותיקן מתנהלת על מערכת של 300 מטר מסילות רכבת והיא מערכת מסילות הרכבת הלאומית הקטנה ביותר בעולם. גישה למערכת הרכבות האיטלקית הובטחה לתושבי הוותיקן בהסכמים הלטרניים (1929), ומסילות ותחנות רכבת נבנו במהלך כהונתו של פיוס ה-11כאפיפיור באותה תקופה. עיקר פעילות הרכבות בוותיקן היא בהעברת סחורות ייבוא, אך לעתים הרכבות גם משמשות נוסעים, בדרך כלל מסיבות סמליות או טקסיות.
משטרה וכיבוי אש:
למדינה כוחות שיטור והצלה השייכים לה. ניתן להבחין בהם בשערי העיר ואף במוזאוני הוותיקן עצמם ומי שיציץ לרחבה המרכזית במהלך סיור או שיטוט בין חדרי המוזאונים , יוכל לראות את רכבי המשטרה ומכבי האש.
צבא:
חיל המשמר השוויצרי הוא האחראי לביטחונו האישי של האפיפיור ומדינת הוותיקן.
כוח צבאי זה הוקם בשנת 1506 ע״י האפיפיור יוליוס השני ומורכב ממאה נוצרים קתולים ,כולם אזרחים שוויצרים. על החיילים להיות בעלי נתונים קבועים כמו גיל הנע בין 19-30 וגובה המתנשא לא פחות מ-1.74 מ'.
ההכשרה אותה עוברים החיילים הינה מקצועית ונחשבת בין הטובות בעולם, כולם חמושים בכלי נשק מתקדמים ומצויידים במיטב הטכנולוגיה ומחוייבים בלמידת אופן השימוש בחרבות ,סכינים,גרזנים ובהאלברד (נשק מוט ארוך שהומצא ע״י השוויצרים בתקופת ימי הביניים הבנוי מחוד דגול ווים שנמצא יעיל כנגד פרשים והוא עד היום נמצא בשימוש), המדים המוקפדים, עוצבו בהשראת ציורים מתקופת הרנסנס אותם עיצב האומן הדגול מיכאלאנג'לו.
המשמר השוויצרי מחוייב בידיעת שפות : לטינית, גרמנית ואיטלקית.
החייטים של המשמר השוויצרי עובדים בוותיקן. יש סט אחיד לכל לוחם והוא נתפר לכל אחד בנפרד.
הסט הכולל בגדים בסגנון רנסנס שוקל (3.6 קילוגרם), ונחשב למדים המסורבלים ביותר בשימוש על ידי כל צבא עומד היום.
המדים יחודיים ודורשים 154 חתיכות, לוקח כמעט 32 שעות כדי להשלים את התפירה ליחידה אחת.
כלכלה:
מדינת הותיקן נחשבת למדינה העשירה ביותר בעולם לאור האוצרות הגנוזים והגלויים בה ולה בנק יחודי ביותר הנקרא ״הבנק של אלוהים״.
בעבר, לא רק תושבי המדינה יכלו לפתוח חשבון אלא גם: אנשי דת, ממשל, שגרירים וכדומה.
המאפיה הסיציליאנית היתה מעורבת בבנק זה והלבינה כספים לא מעטים שם…
בנק זה נחשב למוסד הפיננסי היחיד בעולם אותו מנהלים אנשי דת ללא כל ידע קודם בניהול פיננסי, ובשנת 2010 נסגרו למעלה מ- 4,500 חשבונות בנק ״רדומים״ שלא היו שיכים לתושבים או לאנשי דת כמטרתו של הבנק היתה ״אחסון וטיפול בנכסים למטרות דת וצדקה״ אך נראה שלאורך מרבית שנות קיומו הוא שירת כמעט כל מטרה כאלו ואחרות.
בשנת 2013 נחשפו פרטים סודיים שלפיהם הרשויות ברומא שוב חקרו ומצאו חשד למעשי שחיתות בבנק של הוותיקן ומתוך תקווה ש"הבנק של אלוהים" יפעל למען יעודו המקורי.
כלכלה אחר:
הכנסות ע״י תרומות:
נכון לציין, שכלכלת הוותיקן מבוססת כולה על הכנסות מתרומות של קתולים מכל קצוות העולם.
אין כלל פרסום המעיד על סך התרומות בשנה.
הכנסות ממוזאוני הוותיקן:
93.5 מיליון בשנה שעברה 2015 (באירו).
מבוא גאוגרפי:
קריית הוותיקן ממוקמת על גבעת הוותיקן (בלטינית: Mons Vaticanus) בצפון-מערב רומא, ממערב לנהר הטיבר. גובה הגבעה נע בין 75 מטרים ל-19 מטרים מעל פני הים. אורך גבולותיה של המדינה 3.2 ק"מ, והיא גובלת באיטליה בלבד שלמעשה מקיפה אותה מכל עבריה. זוהי המדינה הריבונית הקטנה ביותר בעולם, ושטחה הוא 0.44 קמ"ר בלבד. כל שטח המדינה הוא יבשתי, ואין לה מוצא לים.
הוותיקן ממוקם בקואורדינטות גאוגרפיות '41°54 צפון, 12°27′ מזרח.
מבוא היסטורי:
הגבעה המדוברת שכנה באזורים שנחשבו מקודשים ובלתי ראויים למגורים ולהתישבות,
ייתכן שבגבעה השוכנת על הגדה המערבית של נהר הטיבר אל מול שבע הגבעות של רומא ,
היה יישוב אטרוסקי תחת השם " ותיקום ".
בשנת 40 לספירה החל קליגולה להקים רחבה במקום בו משתרעת כיום כיכר פטרוס הקדוש שהושלם על ידי הקיסר נירון ונקרא על שמו. האובליסק שבכיכר המתנשא לגובה של 25.5 מטר, הובא אליה מהליופוליס שבמצרים על ידי קליגולה, על מנת לקשט את הרחבה, והוא השריד הגלוי היחיד שנותר ממנו. לאחר השריפה הגדולה של רומא בשנת 64 לספירה, נהגו הרומאים להוציא להורג נוצרים ברחבה זו בשל אמונתם, ולפי המסורת נצלב בו גם פטרוס הקדוש. בשנת 326 נבנתה כנסייה ראשונה – הבזיליקה הקונסטנטינית – במקום בו נטען כי פטרוס הקדוש קבור. מתקופה זו החל אכלוס של המקום וארמון נבנה בסמוך לו בתחילת המאה ה-5.
לאחר חתימת ההסכמים הלטרניים הכריז מוסוליני על הקמתה של "ויה דלה קונצ'ילייציונה" (Via della Conciliazione – "דרך הפיוס"). הדרך אכן נסללה לאורך כחצי קילומטר מכיכר פטרוס הקדוש אל טירת סנטאנג'לו, והושלמה בשנת 1950. בשנת 1931 הוקם רדיו הוותיקן (Radio Vaticana) על ידי גוליילמו מרקוני. במלחמת העולם השנייה הכריזה מדינת הוותיקן על נייטרליות, והתנהלותו של האפיפיור פיוס השנים עשר הייתה ועודנה שנויה במחלוקת, לאור התעלמותו מזוועות המלחמה ומהשמדת היהודים במהלך השואה, וכן בשל העובדה שמעולם לא גינה את מעשי ההשמדה. לאחר המלחמה, ב-1947, הוכללו ההסכמים הלטרניים בחוקתה החדשה של איטליה.
בתקופתו של האפיפיור לאו הרביעי באמצע המאה ה-9, נכללה גבעת הוותיקן בין חומות העיר רומא. בתפקידם החילוני כשליטי מדינת האפיפיור, שלטו אפיפיורים על אזורים ניכרים מחצי האי האפניני במשך יותר מאלף שנים עד אמצע המאה ה-19, כאשר שטחה של מדינת האפיפיור סופח לממלכת איטליה. במשך חלק ניכר מתקופה זו לא שימשה קריית הוותיקן כמקום מגוריהם ועבודתם של האפיפיורים, וארמון הלטראנו (איטלקית Palazzo del Laterano) שימש לשם כך. לאחר מכן יצאו האפיפיורים לגלות באביניון שבצרפת, שנמשכה בין השנים 1309 עד 1377. לאחר שובם של האפיפיורים לאיטליה שימש ארמון קווירינאלה (Palazzo del Quirinale) למגורי האפיפיורים, ואילו בקריית הוותיקן שכן המרכז האדמיניסטרטיבי של הכנסייה.
בשנת 1926 החלו מגעים בין איטליה לבין הוותיקן במטרה למצוא פתרון לשאלה הרומאית. המחלוקת הגיעה לסיומה עם חתימתם של שלושת ההסכמים הלטרניים ב-11 בפברואר 1929. על ההסכמים חתמו הקרדינל מזכיר המדינה פייטרו גספרי (Pietro Gasparri) בשם האפיפיור פיוס האחד עשר וראש ממשלת איטליה בניטו מוסוליני בשם המלך ויטוריו אמנואלה השלישי. לפי ההסכמים זכה הכס הקדוש להבטחת מעמדה של קריית הוותיקן כמדינה ריבונית, ובתמורה ויתר על שטחי מדינת האפיפיור שאבדו לו בין השנים 1860 עד 1870. להסכם נלווה פיצוי חד פעמים מצד איטליה בסך של 90 מיליון דולר, ובנוסף תשלום שנתי של 4.5 מיליון דולר.
לפי ההסכמים מספר מבנים של הכס הקדוש הנמצאים מחוץ לקריית הוותיקן הוכרו כשטחים אקס-טריטורייליים של המדינה, בדומה למעמדן של שגרירויות.
בין אלה נמנים:
אחוזת האפיפיור בקסטל גנדולפו (Ville pontificie di Castel Gandolfo) מדרום לרומא‏,
וארבע הבזיליקות הפטריארכליות
בזיליקת סן פטרוס הקדוש ( Basilica di San pietro)
בזיליקת סנטה מריה מג'ורה (Basilica di Santa Maria Maggiore)
בזיליקת פאולוס הקדוש מחוץ לחומות (Basilica di San Paolo fuori le mura)
ובזיליקת יוחנן הקדוש לטראנו (Basilica di San Giovanni in Laterano)
הוותיקן ציר זמן:
(30-64) פטרוס שימש כאפיפיור הראשון.
(326) הקיסר קונסטנטינוס בנה בזיליקה מעל קברו של פטרוס הקדוש.
(1451) ספריית הוותיקן הוקמה.
(1475) סיקסטוס הרביעי בונה את הקפלה הסיסטינית וגשר על נהר הטיבר.
(1,499) מיכלאנג'לו השלים את הפייטה לוותיקן.
(1506) הוקם משמרות שוויצריים הגיע כדי להגן על האפיפיור והוותיקן.
(1506) החלה העבודה בבזיליקת פטרוס הקדוש חדשה.
(1508) מיכלאנג'לו התחיל לצייר את תקרת קפלה הסיסטינית ברומא.
(1,512) מיכלאנג'לו סיים את הציור של תקרת הקפלה הסיסטינית.
(1521) מרטין לותר מנודה מהכנסייה הקתולית על ידי אפיפיור ליאו העשירי.
(1,522) אדריאן השישי נבחר לאפיפיור, האפיפיור שאינו איטלקי האחרון עד יוחנן פאולוס השני.
(1533) אפיפיור קלמנט השביעי מנודה מלך הנרי השמיני מהכנסייה הקתולית לאחר גירושין; הנרי השמיני היה לראש הכנסייה האנגליקנית
(1541) ציור יום דין האחרון של מיכלאנג'לו על קיר מזבח הקפלה הסיסטינית ונחשף.
(1546) מיכלאנג'לו הופקד על השיקום של בזיליקת פטרוס הקדוש על ידי אפיפיור פאולוס השלישי.
(1626) נחנכה בזיליקת פטרוס הקדוש.
(1773) האפיפיור קלמנט XIV ביטל את סדר הישועים.
(1823) בזיליקת פטרוס הקדוש נהרסה על ידי אש.
(1825) בזיליקת פטרוס הקדוש שוחזרה לקודש במשך כשנה.
(1849) איטליה הכריזה רפובליקה, בראשותו של מנהיג המהפכני ג'וזפה מאציני
(1870) איטליה השלימה את ההשתלטות על אדמות האפיפיור, הובילה לאיחודה של איטליה; מועצת הוותיקן הראשונה שהוקמה; דוגמה של אפיפיור להשגת הכרזה
(1871) על פי חוק האיטלקי, שלטון זמני של האפיפיור בוטל, שטחה של האפיפיורות מוגבלת לארמונות הוותיקן ועל הווילה של קסטל גנדולפו; אפיפיורים סרבו להכיר בהסדר.
(1929) לאחר הסכם הוקמה המדינה העצמאית של הוותיקן, מעמד מיוחד לקטולים הוענקה באיטליה,
הוותיקן הופכת לאומה הקטנה ביותר בעולם, בתחום השיפוט של האפיפיור.
(1930) תחנת הרכבת של הוותיקן נפתחה, ומשמשת בעיקר להובלה.
(1943) כוחות גרמנים כבשו את רומא, השתלט על הגנה של הוותיק.ן
(1943-1944) הוותיקן נשאר ניטראלי במלחמת העולם השנייה.
(1962) מועצת הוותיקן השנייה, נפתחה על ידי יוחנן העשרים ושלושה, לקבוע מדיניות במקום למודרניזציה של הכנסייה הקתולית.
(1978) האפיפיור יוחנן פאולוס השני התמנה לאפיפיור שאינו איטלקי הראשון מאז תקופת הרנסנס
(1981) ניסיון התנקשות באפיפיור יוחנן פאולוס השני בהוותיקן על ידי גבר תורכי
(1984) לאחר 117 שנים, ארה"ב והוותיקן כוננו יחסים דיפלומטיים מלאים.
(2001) האפיפיור יוחנן פאולוס השני חנך 44 קרדינלים חדשים, המספר הגדול ביותר אי פעם שנחנכו בפעם אחת.
(2003) יוחנן פאולוס השני חגג את יום השנה ה -25.
(2003) אמא תרזה מבורכת על ידי אפיפיור יוחנן פאולוס השני.
(2005) אפיפיור יוחנן פאולוס השני מת בגיל 84.
(2005) הקרדינל יוזף רצינגר של גרמניה הפך לאפיפיור בנדיקטוס השישה עשר.
(2007) מהנדסי הוותיקן הודיעו שבכמה בנייני הכס הקדוש יתחילו להשתמש באנרגיה סולארית.
(2009) הוותיקן אישר להוציא סכום של 660,000,000 $ לטובת מפעל סולרי חדש, הגדול ביותר באירופה
על שטח של 740 דונם של אדמה מצפון לרומא.
(2009) רדיו הוותיקן החל שידור פרסומות בפעם הראשונה בהיסטוריה לאחר 80 שנות קיומו.
(2011) אפיפיור בנדיקטוס השישה עשר חוקק חוק חדש הנוגע לאזרחות ,תושבות וגישה להוותיקן, החליפו את החוק 1,929
(2011) הוותיקן דיווח על רווח לשנת 2010
(2011) בנדיקטוס השישה עשר שלח הודעת ציוץ הראשונה
(2012) הפגנה ברומא נגד כמרים פדופילים.
(2013 הוותיקן דיווח כי יותר מ-6.6 מיליון בני אדם הגיעו למיסות ,לדרשות ואירועים שבהם השתתף האפיפיור פרנציסקוס בוותיקן.
(2013) תקף האפיפיור את המאפיה הסיציליאנית וקרא למאפיונרים להפסיק לנצל אנשים ולדרדר אותם לפעולות פליליות.
(2014) אוכלוסיית הוותיקן מונה כ-842 נפש. האוכלוסייה כוללת את ראשי הכס הקדוש, אנשי כמורה ונזירות, וכן 100 חיילי המשמר השווייצרי האחראים על הסדר והביטחון בתחומיה.
(2015) הוותיקן חתם על הסכם ראשון עם הרשות הפלסטינית כמדינת פלסטין.
מספרי טלפון לחירום:
משטרה -112
מכבי אש – 115
אמבולנס – 118
סוגי השקעים החשמליים:
כפי הנהוג באיטליה, שלושה חורים במאונך.
הוותיקן מחזיק בשטחים רבים על שטחה של איטליה ולכן תשתית החשמל זהה לזו באיטליה
יש לדאוג למחבר מתאם באם מעבירים מתקע ישראלי בעל שלושת הפינים,
תקעים בעלי שני פינים מתחברים ללא בעיה לשקע בקיר.
בית חולים:
Ospedale Generale Santo Spirito
בית החולים הקרוב לפינוי עם חדר טראומה
Via Lungotevere in Saxia 1 Roma
טלפו- 06-68352241
שירות רפואי 24 שעות ביממה,בכל מקום ברומא
טלפון:06-58201030
דוברי אנגלית
בתוך מדינת הוותיקן צוות רפואי בכיר עם קליניקה מאובזרת וחדר טראומה,
מדינת הוותיקן נושאת באחריות כלפי התושבים, האורחים והמאמינים שלה ,ולכן ובמידה שתידרש היתערבות רפואית יוכנסו המטופלים לשטח המדינה ויקבלו טיפול רפואי.
דואר הוותיקן:
דואר הוותיקן נוסד באופן רשמי עם הקמתה של מדינת הוותיקן לאחר חתימת ההסכמים הלטרניים ב-11 בפברואר 1929, וב-1 ביוני 1929 הוא הצטרף לאיגוד הדואר העולמי.
מנהלת דואר הוותיקן וסניף הדואר הראשי שוכנים בארמון הממשל (Palazzo del Governatorato) בקריית הוותיקן, והרשות מפעילה שני סניפים נוספים – האחד במוזיאון הוותיקן והאחר בכיכר פטרוס הקדוש.
כל אחד משלושת הסניפים אחראי על אזור גאוגרפי בקריית הוותיקן, ואזור רביעי משתרע על פני כל הנכסים האקס-טריטוריאליים של מדינת הוותיקן ברחבי רומא. הדואר האיטלקי הקצה לקריית הוותיקן את מספר המיקוד 00120.
רדיו:
רדיו הוותיקן הוא תחנת השידור של ה"כס הקדוש" הוא מבוסס באופן חוקי במדינה
נחנך בשנת 12 בפברואר 1931
השידורים מתורגמים סימולטנית לפחות ל- 47 שפות שונות בכל העולם
www.radiovaticana.va
ויזות:
אין צורך בויזה לאיטליה או לוותיקן
הכניסה למדינת הוותיקן מותרת ע״י הזמנה אישית ובליווי באזורים המותרים.
אין צורך בהגעה עם דרכונים למוזאונים או לבזיליקה של פטרוס הקדוש, למרות שהשטח הריבוני שיך למדינת הוותיקן -למעשה לא נכנסים פנימה לתוך המדינה עצמה!!
שערי חליפין וסוגי מטבעות:
לירת הוותיקן הייתה המטבע הרשמי של מדינת הוותיקן בה השתמשו במקביל גם בלירה האיטלקית ביחס של 1:1. הלירה יצאה משימוש בשנת 2002 בעקבות החלפת המטבע הרשמי לאירו.
גם לאחר המעבר למטבע האירו, הוותיקן המשיך להטביע מטבעות אירו ייחודיות עבורו, למרות שהוותיקן איננו חבר רשמי באיחוד האירופי.
לאחר ניסיון ההתנקשות ביוחנן פאולוס השני בשנת 1981 כוסה הרכב בזכוכית משוריינת מכל צדדיו.
קיימים סוגים שונים של מכוניות פופמוביל, חלקם פתוחים, וחלקם מכוסים זכוכית משוריינת להגנת האפיפיור.
בחלקם האפיפיור יושב ובחלקם תוכננו לעמידה בעת הנסיעה. לכל נסיעה נבחרת מכונית המתאימה לרמת הביטחון הנדרשת, למרחק הנסיעה ולמהירות. לוחית הרישוי של מכוניות הפופמוביל מסומנות "SCV 1‏".
נהוג להשתמש ברכבי פופמוביל פתוחים בעיקר באירועים בכיכר פטרוס הקדוש שבקריית הוותיקן.
שדה תעופה:
Helicopterorum
מנחת המסוקים בנוי על הקצה המערבי הקיצוני של הוותיקן בגובה 75 מ '(246 רגל) מעל פני הים,
מנחת זה נבנה תחת אפיפיור פאולוס השישי (ג'ובאני בטיסטה מונטיני, 1,963-1,978)
לוותיקן אין מטוסים או מסוקים משלו, מסוק צבאי איטלקי משמש לעתים קרובות כאמצעי תחבורה לאפיפיור.
אחוזת האפיפיור:
אחוזת האפיפיור בקסטל גנדולפו ( Ville pontificie di Castel Gandolfo)
היא אחוזה השוכנת בעיירה קסטל גנדולפו, 25 ק"מ דרומית-מזרחית לרומא, והמוכרת כשטח אקס-טריטוריאלי הנמצא בריבונות מדינת הוותיקן.
האחוזה חולשת על סביבתה מראש גבעה בגובה של 435 מטר. היא צופה מזרחה אל עבר אגם אלבאנו
(Lago Albano)
במקום שוכנים ארבעה מבנים עיקריים :
ארמון האפיפיור (Palazzo Pontificio)
וילה דל מורו (Villa del Moro)
וילה צ'יבו (Villa Cybo)
ווילה ברבריני (Villa Barberini).
על גג הארמון נמצא מצפה הכוכבים של הוותיקן, לאחר שהועבר אליו על ידי האפיפיור פיוס האחד עשר.
בנוסף שני מנזרי נשים, בית ספר, תחנה קטנה לייצור חשמל, תחנת שאיבה המספקת לאחוזה מים אותם היא שואבת מהאגם, משרדים ודירות המגורים של 21 העובדים באחוזה. כל המבנים האלה ניצבים בלבם של גנים המכסים שטח של 300 דונם. 250 הדונם הנותרים של האחוזה הם חווה חקלאית פעילה, ובה מבנים חקלאיים ואורוות.באחוזה מספר מבנים וגנים רחבי ידיים המשתרעים על שטח כולל של 550 דונם
(יותר משטח קריית הוותיקן עצמה).